2015. november 21., szombat

Kitüntetést kaptam | "Liebster Award"

Sziasztok!


Még szeptemberben ért engem az a meglepetés, hogy Bella kitüntetett ezzel a díjjal (sajna még nem nagyon vagyok képben, hogy is vannak ezek a díjak/kitüntetések... Mindegy :P). Akartam válaszolni a kérdéseire, de valahogy elmaradt... Aztán pár napja eszembe jutott és ügy döntöttem, miért ne?
• Ez a kitüntetés feladatokkal is jár ám:
→ megosztok magamról 10 random dolgot
→ válaszolok az adományozó kérdéseire
→ kiválasztok 10 bloggert, akiknek továbbadom a kitüntetést
→ felteszek nekik 10 kérdést

• Akkor jöjjön a 10 random dolog (asszem ez nehéz lesz...)
1. Imádok sütni és főzni! De komolyan. Már a család és a baráti kör is azon viccelődik, hogy ideje lenne már férjhez menni. Mondjuk azt azért még nem szeretnék, de tényleg gyengém a főzés. Főleg azt szeretem, amikor látom a másik arcán, hogy (ismét) telitalálat volt. Egy csomó receptet gyűjtöttem össze már neten. Pár éve még a fejemben sem fordult volna meg. Aztán tavaly Budapesten laktam albérletben és ott négyünkből ketten mindig főztek. Én meg mindig ott sürögtem Imre és Judit körül. Konkrétan Imre tanította meg, hogy milyennek kell lennie a csirkemellnek, amikor jó... Aztán elkezdtem én is próbálkozni. Azóta egyre jobban ráérzek és már itthon is szívesen készítek a családnak ebédet, vacsorát, desszertet... bármit.
2. Nagyon szeretek itthon lenni. Amíg albérletben laktam két évig az maga volt számomra a pokol... Egyszerűen itthon, az ismerős környezetben érzem jól magam, itt tudok kiteljesedni. Nem tehetek róla, nagyon családcentrikus vagyok. Az, hogy távol kellett lennem az ismerős és megszokott közegtől kikészített.
3. Bizonyos területekre kiterjedő idegesítő "rendmánia" is jellemző rám. Hogy értem ezt? Például ha valamit leteszek valahova, például egy képet a polcra, és azt valaki elmozdítja, azonnal észreveszem, átrakom, megigazítom. Ugyanígy a hajammal vagy a ruhámmal. Ha nem áll úgy, ahogy akarom, addig igazgatom, amíg jó nem lesz. Viszont a fiókomban, a szekrényeimben olyan rendetlenség van, hogy majd' kidől a fala.  Nem értem, hogy bizonyos dolgokra miért vagyok allergiás, ha máshol van és másokra miért nem.
4. Minden vágyam kijutni Skóciába és Londonba. Már nagyon régóta. Csendben mondom, most lenne is rá lehetőségem és őszintén fontolgatom a nyári munkát Angliában. 
5. Karácsony mániás vagyok! Már szeptemberben elkap a hangulat, karácsonyi zenéket hallgatok, hóeséses képeket nézegetek... Alig bírom kivárni a november végét, amikor advent 1. napján kidíszítjük a lakást, az asztalra kerül az adventi koszorú és meggyújtjuk az első gyertyát. Gyerekkorom óta ez a kedvenc ünnepem, nagyon sokat jelent. Ilyenkor is a család az első, de még sokkal jobban. Az érzés, hogy békességben együtt vagyunk semmihez sem fogható! 
6. Roppant hangulatember vagyok. De nagyon durván. Egyik percben még röhögök, a másikban meg már sírok és fogalmam sincs mi a bajom. Mint a legtöbbször. Nagyon ritkán tudom, mi a bajom.
7. Ha majd egyszer elköltözök itthonról, parasztházat vagy faházat szeretnék, muskátlikkal és antik bútorokkal :) Ez az álmom :) Az egyik.
8. Nyáron megismertem egy verset, ami azóta annyira a szívemhez nőtt, hogy nem bírom nem elolvasni legalább heti egyszer. Amúgy is imádom a verseket, de ez nagyon ott van:

Ratkó József: Egy ágyon, egy kenyéren
Egy ágyon, egy kenyéren,
szemünkbe hulló fényben,
tétovázó sötétben,
szerelem fenyvesében,
egy földön, egy hazában,
égve egyforma lázban,
hidegben, nyári lángban,
egyforma szó a szánkban,
torkot fájdító perben
tanúként egymás ellen,
homlokod melegében,
homlokom melegében,
zárva eleven kőbe,
lélekben összenőve,
gyönyörű csecsemőnkre,
ráhajlunk az időre.

9. Ha egyszer felajánlaná valaki, hogy lehet valamilyen szuperképességem, akkor azt választanám, hogy utazhassak az időben. Nem is előre, inkább hátra. Sok-sok történelmi titokra derülhetne fény, ha élőben láthatnám akkor, és ott, amikor történt.
10. Minden szó nélkül hozzámennék Tony Starkhoz, azaz a Vasemberhez. Irigylem Pepper Potts-ot :D
+11. Napi 3-4 liter vizet megiszok. Ezt pedig soha senki sem hiszi el. Pedig így van :D

Jöjjenek akkor Bella kérdései:
1. Miről/kiről kaptad a neved? Vagy miért pont ez a neved?
Anya eredetileg Virágot akart, de aztán meglátta azt hiszem a Kiskegyedben a babanevek között a Cintiát és nem volt kérdés, mi lesz a nevem :)

2. Kedvenc gyerekkori emlék?
Úúú ebből sok van, de megpróbálok egyet kiragadni... Amikor először jártam tengernél a szüleimmel. 4 éves voltam és Pag szigetén voltunk. Csodás volt és nagyon izgalmas. Akkor jártam először külföldön :)

3. Kedvenc évszak? Miért?
Régebben a tavaszt mondtam volna. De igazból már nincs kedvencem. Mindegyikben van valami gyönyörű, valami csodálatos :) Épp ezért nekem minden évszak a kedvencem :)

4. Ha három szóban kéne jellemezned magad, melyek lennének azok?
álmodozó, szókimondó, szabad 

5. Hiszel a babonákban?
Hátőőőő... igen is meg nem is. Lekopogom, még sosem volt olyan, hogy egy fekete macska után valami balszerencse ért. Azt hiszem, most már értitek ;)

6. Szeretsz olvasni? Ha igen, melyik(ek) volt az a könyv, ami a legjobban megérintett? Miért?
Változó, időszakos. Alapjáraton szeretek, rengeteg könyvet elolvastam már, de van amikor nincs kedvem hónapokig, van amikor 3-4 könyvet is felfalok egymás után. Sok könyv volt, ami megérintett, elgondolkoztatott, elcsodálkoztatott, de az örök kedvencem J.D. Salinger Zabhegyezője. Meghatározó volt, már legalább tízszer újra elolvastam. Egyszerűen fenomenális könyv. Annyi idősen olvastam először, amilyen idős Holden. Épp ezért szólt annyira hozzám. A lázadó kamasz... Azok a szép idők :)

7. Ha már könyv, én sem hagyhatom ki: kedvenc idézet és/vagy mottó?
Több is van, ami rettenetes mód jellemez engem:
"Egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok" (Wass Albert)

 "Nem lettem angyalka; ördögöcske inkább: vigyori, szélhámos, szemtelen, kiszámíthatatlan, kaján, konok, utálatos, békételen, békélhetetlen..."

"Abban a percben meg kellett volna érezzem, hogy mit jelent magyarnak lenni. Elsősorban jelent örömet, mindazt az örömet, ami becsületes szándékban s a munkában megterem, meg azt az örömet is, hogy az igazság mindig erősebb a hamisságnál, még akkor is, ha hosszú ideig szemérmesen eltitkolja erejét. Második sorban jelent büszkeséget, hogy bírni tudtuk a szenvedést, amit azért rakott Isten a vállunkra, hogy általa megerősödjünk egyrészt, másrészt pedig tanuljunk belőle és igazságosabbak tudjunk lenni másokkal, mint azok voltak velünk. Jelent még erős és jókedvű elhatározást is, hogy no világ, most aztán csudálkozz, ha újra kezembe veszem a kaszát. De ugyanakkor bánatot is jelent, igaz testvéri bánatot azok miatt, akik számára továbbá is a remény marad magyarságuk egyetlen vigasztalása. Ennyi mindent jelent magyarnak lenni, és éppen az a szép benne, hogy örömet is és bánatot is, büszkeséget is és erős elhatározást is egyszerre jelent." (Wass Albert)

"Ma már tudom, hogy nem tehetek mást: el kell mennem oda, ahol a világ nagyurai esztendők óta gyűléseznek már és szónoklatokat tartanak a békéről, az igazságról és az emberi jogokról. És ha nem eresztenek be az ajtókon, úgy be kell mennem az ablakokon. De oda kell állanom elébük, és meg kell mondanom nekik, hogy hagyják abba a szónoklatokat. Mert nem tisztességes dolog szabadságról beszélni, és a mások szabadságát odaajándékozni az ördögnek. Igazságról és emberi jogokról beszélni és odaajándékozni egy országot a halálnak. Meg fogom kérdezni tőlük: mit vétettem ellenetek, urak? És mit vétett az én népem, ott a hegyek között? Majd előveszik a pénztárcáikat, mint ahogy azt a gazdagok szokták, ha nem tudnak megfelelni a szegények kérdéseire, de én azt mondom nekik: Nem, urak! Ne alamizsnát adjatok! Adjátok vissza a hegyeimet!" (Wass Albert)

8. Van-e példaképed, ha igen, ki ő és miért?
Szüleim mindenképp, amit elértek a kitartásukkal és az egymás iránti szeretetükkel az csodálatra méltó. Wass Albert, mert magyar maradt akkor is, amikor már minden veszni látszott. Nyerges Attila, mert egy csodálatos, kitartó, őszinte és nemes lelkű ember.

9. Hogy tudod magad elképzelni tíz év múlva?
Őszintén? Sehogy. Nem tudom magam elképzelni holnapra sem, nemhogy tíz év múlva. Majd tíz év múlva átszerkesztem ezt a bejegyzést :P

10. Ha van/lenne bakancslistád, mi szerepelne rajta az első helyen? Miért?
Van bizony. Nem tudom miért az Ákos koncert került az első helyre. Csak úgy írtam, ami eszembe jutott :) Be is másolom:

Ákos koncert
Republic koncert
Kowalsky meg a Vega koncert
• tandemugrás
Székelyföld
• Skócia
• állatok - fotózás - Afrika
• repülés - vadászrepülő
• motor jogosítvány
• Harley Davidson
• kamion és traktor jogosítvány
• beszélgetés Nyerges Attilával
• búvárkodás
személyautó jogosítvány
• egy '67-es Ford Mustang
• tetoválás
• El Camino
• sárkányrepülőzés
• Machu Picchu

Az én kérdéseim:
1. Ha lenne rá lehetőség, hogy a kedvenc filmedben élj, melyik lenne az és miért?
2. Milyen extrémnek számító sportot próbálnál ki legszívesebben?
3. Melyek azok az illatok, amiket a legjobban szeretsz? Miért?
4. Gyűjtöttél valamit gyerekkorodban, vagy esetleg most? Ha igen, mit és miért?
5. Mi az az egy dolog, amit nagyon nem szeretsz magadban? Szerinted ez (attól függetlenül, hogy nem szereted) előre visz az életedben, vagy hátráltat?
6. Van olyan tárgyad amit nagyon nagy becsben tartasz, mert számodra nagyon értékes? Ha igen, mi az és miért?
7. Van valamiféle fóbiád? Mikor vetted észre az első jeleket?
8. Ha van, ki a kedvenc divatterveződ?
9. Mi az az étel, amit sosem ennél meg? Miért?
10. Mi a kedvenc ünneped? Idézz fel egy gyerekkori emléket ezzel kapcsolatban!

Akiket megjelölök:
→ Bella (http://vaniliamamor.blogspot.ro) drágám, téged nem hagynálak ki :) 
Mindenki más, aki érez magában kellő spirituszt megválaszolni a kérdéseket. Mindenkiére kíváncsi vagyok :*

Nos, hát, ez lett volna az én lírai önvallomásom magamról :) Szép estét nektek!
Puszil mindenkit: Cinc

1 megjegyzés:

  1. De jó volt olvasni! Amúgy (nem meglepő módon) majdnem mindegyiket tudtam már rólad. :3 Mindenképp ki fogom majd tölteni én is. <3

    VálaszTörlés